Formkrav på samboavtal

Jag har tidigare skrivit om registrering av samboavtal samt bevittning av samboavtal men tänkte sammanfatta allt formkraven för ett samboavtal här.

  • Ett samboavtal skall vara skriftligt.
  • Ett samboavtal skall endast avtala om sambolagens bodelningsregler skall gälla eller inte.
  • Bodelningsreglerna kan avtalas bort helt eller delvis.
  • Båda samborna skall underteckna avtalet och de skall erhålla var sitt exemplar.
  • Samboavtalet behöver inte bevittnas men detta är alltid bra ut bevissynpunkt.
  • Ett samboavtal behöver inte registreras.
Vill ni beställa ett samboavtal eller läsa mer om detta så kan ni göra det här: Samboavtal.



.

Vad är ett samboavtal?

Jag har fått en del frågor om vad man kan skriva in i ett samboavtal så jag tänkte att jag tar och skriver ett inlägg om detta så får alla svar!

Ett samboavtal skriver man om man vill avtala bort sambolagens bodelningsregler.

Utan samboavtal så delar ni som sambor på sambobostaden och samboegendomen vid en bodelning. Det har ingen betydelse vem som har betalat egendomen/bostaden eller vem som står som ägare till den: det skall delas mellan er.

Vill ni inte att det skall vara så, utan vill att var och en tar sitt vid en bodelning, så måste ni skriva ett samboavtal.

Det räcker således inte att den ena av er skriver sig som ägare vid köp eller om ni skriver ett gåvobrev sinsemellan på sambobostaden eller samboegendomen; utan samboavtal är detta ändå samboegendom och ska delas lika vid en bodelning er emellan.

Ni är säkert överens under ert förhållande och känner att ni inte kommer att invända mot detta om det blir så att ni separerar, men kom då ihåg att mycket kan hända på vägen. Ni kanske inte alls är så goda vänner då ni separerar...

Ett samboavtal kan alltså avtala bort sambolagens bodelningsregler helt men också delvis. Man kan skriva att bodelningsreglerna inte skall gälla sambobostaden men att samboegendomen skall delas lika enligt sambolagen eller vice versa.

Något annat skall ett samboavtal inte omfatta. Det finns rättsfall då andra saker skrivits in i samboavtalet men dessa har inte beaktats av domstolen i slutändan eftersom det är felaktigt att göra så.

Ett samboavtal kan ni själva skriva genom att ladda ner ett sådant från Juridiska Dokument!

Gemensamma konton - sambor

Banktillgodohavanden räknas inte som samboegendom och tas således inte med i en bodelning mellan sambor. Oftast bryr man sig inte om den lilla detaljen när man flyttar ihop och börjar leva tillsammans, vilket kan vara förödande vid en separation eller bodelning på grund av dödsfall.

De flesta använder endast den ena sambons konto till gemensamma utgifter såsom hyra och andra månatliga utgifter och har endast en liten "fickpeng" kvar på sitt eget konto. Betalas då bilen, båten eller något annat större inköp från endast den ena sambons konto så kan det bli svårt för den andra sambon att få del i den egendomen när en bodelning skall göras.

Skaffa därför ett gemensamt konto, dvs ett konto som ni båda har era namn på, för att betala gemensamma utgifter!


.
Protected by Copyscape Duplicate Content Tool