Vad är ett samboavtal?

Jag har fått en del frågor om vad man kan skriva in i ett samboavtal så jag tänkte att jag tar och skriver ett inlägg om detta så får alla svar!

Ett samboavtal skriver man om man vill avtala bort sambolagens bodelningsregler.

Utan samboavtal så delar ni som sambor på sambobostaden och samboegendomen vid en bodelning. Det har ingen betydelse vem som har betalat egendomen/bostaden eller vem som står som ägare till den: det skall delas mellan er.

Vill ni inte att det skall vara så, utan vill att var och en tar sitt vid en bodelning, så måste ni skriva ett samboavtal.

Det räcker således inte att den ena av er skriver sig som ägare vid köp eller om ni skriver ett gåvobrev sinsemellan på sambobostaden eller samboegendomen; utan samboavtal är detta inte giltigt.

Ni är säkert överrens under ert förhållande och känner att ni inte kommer att invända mot detta om det blir så att ni separerar, men kom då ihåg att mycket kan hända på vägen. Ni kanske inte alls är så goda vänner då ni separerar...
Å andra sidan kan en bodelning föregås ett dödsfall också.

Ett samboavtal kan alltså avtala bort sambolagens bodelningsregler helt men också delvis. Man kan skriva att bodelningsreglerna inte skall gälla sambobostaden men att samboegendomen skall bodelas eller vice versa.

Något annat skall ett samboavtal inte omfatta. Det finns rättsfall då andra saker skrivits in i samboavtalet men dessa har inte beaktats av domstolen i slutändan eftersom det är felaktigt att göra så.

Vill ni beställa ett samboavtal så kan ni göra det här: Samboavtal


.

Inga kommentarer: