Samboavtal eller testamente?

Ett samboavtal ger inget efterlevandeskydd som många tror. Ett samboavtal skriver ni för att ni vill att var och en av er skall ta sin egendom med sig vid en separation eller vid en bodelning på grund av att en av er avlider. Har ni inget samboavtal så skall det ske en bodelning er emellan enligt sambolagen. Det enda som bodelas är dock samboegendomen, dvs sådant som ni har skaffat för gemensamt bruk:
• Permanentbostad, anskaffad för gemensamt boende
• Möbler köpta för gemensamt bruk under den tid ni sammanbott
• Hushållsmaskiner köpta för gemensamt bruk under den tid ni sammanbott
• Annat lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet inköpt under den tid ni sammanbott.

Exempel:

Inget samboavtal: Har en av er köpt den säng ni använder under den tid ni levt tillsammans så skall den ”delas” er emellan vid en bodelning.
Samboavtal: Den sambo som har köpt sängen tar sängen vid en separation.

Inget samboavtal: En av er köper en bostadsrätt avsett för er två att flytta ihop i. Separerar ni så har det ingen betydelse vem av er det var som köpte den, den skall delas er emellan.
Samboavtal: Den som har köpt bostadsrätten behåller den vid en separation.

Egendom som inte räknas som samboegendom omfattas inte av sambolagen utan den egendomen delas upp enligt vem som äger den.

Vill ni skydda varandra utifall en av er avlider så måste ni upprätta ett testamente. Har ni inga barn så kan ni fritt testamentera all egendom åt den efterlevande sambon vilket innebär att denne exempelvis kan bo kvar i bostaden. Har ni gemensamma barn kan ni utse den efterlevande sambon till förvaltare av barnens arv tills dess de uppnår en viss ålder och säkerställer på det sättet att den efterlevande sambon kan sitta i så kallat ”orubbat bo”. Har ni särkullbarn kan ni dock inte vara säkra på att de inte tar ut sitt arv efter sin förälder direkt eftersom de har rätt till detta, men i ett testamente kan man vädja till dem att vänta tills den efterlevande sambon avlidit och på så sätt undvika att denne måste lösa ut barnen.

Ni kan själva upprätta både samboavtal och Inbördes testamente mellan sambor genom att ladda ner dessa från Juridiska Dokument!

.

Inga kommentarer:

Protected by Copyscape Duplicate Content Tool