Samboavtal - skuldebrev

Har du och din partner tänkt bli sambor så har ni kanske planer på att köpa en gemensam lägenhet?

Har ni inget samboavtal så delas en bostad som anskaffats för gemensamt bruk 50/50 mellan samborna vid en separation, oberoende av vem som har betalat den eller om ni har lagt olika stora insatser.

Vill ni att er gemensamma bostad skall delas enligt hur stora insatser ni gör så bör ni först och främst se till så att dessa ägarandelar framkommer på köpekontraktet. Sedan bör ni upprätta ett samboavtal där ni avtalar om att sambolagens bodelningsregler inte skall omfatta bostaden eller om ni vill avtala bort sambolagens bodelningsregler helt. Vid en separation så delar ni då på bostaden enligt de ägarförhållanden som råder.

Kan ni inte fördela ägarandelarna enligt era insatser på grund av att exempelvis banken inte accepterar detta så kan ni upprätta ett skuldebrev er emellan och därefter befästa detta med ett samboavtal.

"Samboavtal och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad" är ett dokumentpaket framtaget för just denna situation, framtaget av jurister och komplett med instruktioner. Ni laddar enkelt ner dessa dokument på Juridiska Dokument!

Klicka här för att ladda ner "Samboavtal och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad"!


.

Samboavtal - bodelning

Vill ni som sambor att en bodelning inte skall ske vid en separation så bör ni upprätta ett samboavtal. Då avtalar ni bort sambolagens bodelningsregler och var och en tar sitt så att säga.

Vill ni beställa ett samboavtal kan ni göra det här: Juridiska Dokument

Ett samboavtal kan avtala bort bodelningsreglerna helt eller delvis men bara vad gäller sambobostaden och sambobohaget. Vad som hör till sambobostad resp sambobostad kan du läsa om i detta inlägg: Att bli sambo

Ett samboavtal reglerar inte hur egendomen skall fördelas mellan sambor vid dödsfall utan då behövs ett testamente. Eftersom sambor inte ärver varandra så är detta oerhört viktigt att upprätta ett inbördes testamente mellan sambor för att skydda den efterlevande sambon.

Man kan inte dra in annan egendom än det som benämns samboegendom/bostad i ett samboavtal. Blir det en rättssak av det hela så kommer inte domstolen att ta den egendomen i beaktande.

Protected by Copyscape Duplicate Content Tool